Kamis, 11 Agustus 2011

Cerita Lucu


MAKMANE BAPANG LUK ITU ANAK 
By. Nenek Merindu


Ceritenye  umak ngan bak merindu dang nyantai ditundan,

" umak, bak.. aku kan kawin. sebab umurku la pantas kalu nginak sunah rosul" uji merindu sambil ngidangkan kupi ngan pisang guring."

ngan sape???? " uji baknye sambil senyum dikit. kalu umaknye diam saje tapi senyum pule.

" syahril bak " uji merindu sambil nunduk.

BRAKKKKKKKK..!!! mija bantingkan baknye

" ngan sahril budak jabalan itu???????.. yang ngatek antanan????... penjudi, pemabuk, ngadu ayam,..malingi kutang betine,.. umaknye dang sujud sembahyang cipakkannye ndi belakang tejengkang,... jeme luk itu ngan harapkan???????..." uji baknye marah nian.

"bak,..mpuk uji jeme die jabalan, tp aku ribang nian guk die,..kalu isuk2 die berubah,..udimtu die kan anak jeme kaye,..kalu umak baknye mati diekan dapat warisannye,..kalu die la dapat warisannye,..die kan ku enjuk racun tikus,.. kite kaye bak" uji merindu memelas sambil icak2 nangis,..

"hahahahahahaha... bagus... bagus.. kalu miktu ngan kurestui, sebab miktulah gawi bak luni "...uji baknye semangat.

GUBRAKKKKKK !!!!...  BAK MERINDU LAH TEJENGKANG DIBAWAH TUNDAN...

" JADI NGAN YANG MERACUNI UMAK NGAN EBAK KU LUNI....!!!!!"..uji umaknye sambil nutusi palak baknye

Merindu nyengir kiannnn...hihiiiiii...
 
 BANGE NIDE BEMIREK

Namenye kail, budak ini san di kecik dek kelahneu tuhun bukit, badahnye di ume tulah. jadi die diajak merun; mamangnye, merantau ke pelimbang, ncakah penggawian. Pas di rumah makan siang malam prabumulih, merun mamangnye tadi ngajak makan, biar agak geru...t dikit minumanye sprite.

" aduak mang, minuman ape ini. ngape hasenye luk ini nian??..tapi lemak juge". uji kail tadi. 
" namenye sprite". jawab merun singkat, sambel senyum dikit nginak'i kepulusan kail. 
Singkat cerite die hang due tadi lah sampai di pelimbang, badah kuntrakan merun. rupenye kail maseh tehingat ngguk minuman di prabumulih tadi. naksu nian nak minum agi pegilah die ke warung. dikinak'inye ade jualanye,.cuman warnenye agak lain. dek sabar agi bukak tutup gudunye, teguknye sampai abis minuman tadi. " uii.. lain nian minuman jeme kuta ni,..dingin - dingin...hasenye sampai ke tebuk jalat,..". lame2 kail tadi mehase agak laen di busungnye,..balek die ke kuntrakan. "mang,..oii mang,..!!! katenye sambel megangi pehut. 
Nganeng kail ngantaunye luk jeme nak melahirkan tadi, melumpat merun,
" ngape kail???..ujinye panik.
" Aku tadi mbeli minumak luk kite di prabumulih tadi, ndie gudunye". uji kail sambil nunjukan gudu minumanye.
" lailah kail, ini SPRITUS kane sprite". uji merun sambil nepuk keningnye diwik.
"aduak mang pantas hasenye dingin2 sampai ke tebuk jalat,..abatnye aku la tekincit mang". uji kail nangis. 


" ai kail..kail bange dide be mirek nian kaba ni"...hiks..hiks..

KENTUT GADIS RINGKIH 

Waktu lagi nongkrong di kalangan, siti jubaidah gades alap ndi muara enim tibe-tibe nide tahan agi nak tekentut nian. Waktu itu suare musiknye kehas nian, merase nidekan ade jeme nak nengar, die kentut kehas2 sesuai irama musiknye. Setelah abis lagu, die merase lege . sedikit senyum. waktu die tegak, die hiran ngape banyak mate nginak' i nye gale. Tibe-tibe die ingat, die tadi nengar musiknye pakai headset. Malu, jubaidah belahi nide keruan agok,...ha ha ha ha ha ha ...

 BASE DIHI

Ninik jantan pungen luni pernah betempur melawan belande di jawe. Diantare anak buahnye cuman ade suhang jeme dihi, namenye Delan. Ninik jentan pungen biase ngataunye Lan tulah. Singkat cerite pegilah ninik jentan ngan anak buahnye betempu...r melawan belande. Care luni siasat perangnye griliya. Dangnye bejalan tengah utan, betak tur suare timbakan nimbaki rumbungan ini tadi. Secare spuntan ninik jentan pungen tadi ngenjuk kumando "TERUNGKUUUUUUUUUUUUUUUUUPPP..!!!!"............. Tar tur uji timbakan ninik jentan mbalas nyerang,..lame sunyi..ngatek agi suare timbakan. Bangunlah ninik jentan pungen tadi sambil nginak'i anak buahnye. Tekejut luk nak matilah die nginak'i anak buahnye lah jadi mayat gale, tinggal Delan suhang yg maseh idup. " Ngape luk ini lan????,..ujinye nak nangis. " Au mak mane dan (singkatan kumandan, red),...rumbungan ini nide ngerti base dihi "TERUNGKUP",..bingung die gegale arti terungkup,..lemak nian belande nimbakinye dang bingung"..uji delan sedih pule. Tekuik kuik ninik jentan pungen nangis mehase besalah. hiks..hiks..itulah amun kemane2 nak base dihi tulah,....



Akibat Galak Ngintip

Gi kecik luni marland ngan adiets sekance akrab nian. Seiring sejalan,..marland di siring adiets di jalan, semakan seminum,..marland makan,..adiets ye minum. ceritenye waktu itu hang due ni dang busik di pinggir sungai
Tibe2 marland masuk di semak belukakh,... lame adiets nunggu marland nide muncul2..... penasaran adiets milu pule masuk,..abatnye marland dang ngintip betine mandi. Milulah adiets tadi ngintip.

Tibe2 adiets tadi ngruntum belahi,..marland hiran.. ?????.. kutan die, milu belahi pule.!!!!!....sampai dihumah adiets marland betanye ..

" ngape ngan belahi luk kejar antu tadi?????.. uji marland guk adiets.

" Aku mpai tehingat pesan umak, ujinye kalu kite ngintip betine mandi kite pacak berubah jadi batu".. uji adiets maseh mengas mengas.

"ngan percaye???.. uji marland penasaran.

" au,..sebab tande2nye tadi lah ade" jawab adiets pucat.

" luk mane tandenye diets???.. tanye marland tambah penasaran.

Adiets : " Burungku la NGEHAS"..

" hiiiiiiiii..." uji marland nyengir,..

 CIUMAN HANGAT

waktu maseh gi bujang luni, marland tiap malam minggu midang ke pasar, entah behusik ngan gades mane,.. die slalu bemutur suhang nide pernah bekance..ceritenye waktu itu die dang meliwati jembatan, sekitar jam sepuluh malam, dikinaknye ade budak gades makai gaun panjang tegak dipinggir jembatan itu. penasaran nanye marland,

" gape becuguk pinggir jembatan tu ding?.. uji marland.
" aku nak bunuh diri kang".. simbat gadis tadi.

dasar marland jemenye gi bujang luni kanji pikiranye, " ambik kesempatan kudai.., kapan agi ade lukak iluk"..ujinye mbatin.

" amun mak itu sebelum melumpat,..ciumlah aku kudai, sebagai kenang2an terakhir,.." uji marland nakal.

budak gades itu ncium marland. udim dicium marland senang nian nide nyangke amun budak tu galak nciumnye.

" uii deng alangkah hangat dan mengairahkan ciuman mu, tp ngumung2 ngape kaba nak bunuh diri?

dengan sedih budak tadi njawab " bapang ngan endungku nide ngajung aku bepakaian ngan bedadan luk betine"..

HAHAHAHAHHAHAHAA.. bedepus marland belahi sambil ngelapi bibirnye,.. MARLAND..MARLAND plaboy cap gudu..




JEHING TUE

ceritenye, sahini pudin diajung mbeli jehing. jadi pegilah pudin kalangan. pas pule die s...ampai ibung rumlah dang jual jehing. tapi pudin agak sungkan marak'i ibung rumlah, pasalnye ibung rumlah duduknye agak tejange,..maluan pudin. 
"mak manelah akal biar ibung ni nide duduk tejange luk itu" uji pudin mbatin dalam atinye,.."ape bulih buat terpakse kukatekan" uji pudin.
" ibung behape rege jehing ibung tu? uji pudin betanye.

" aii murah kian din, nide mahal2 aku njualnye" jawab ibung rumlah tadi. 

" ngape dibukakan tu" uji pudin nyindir. 

" sangkan dibukakan ni buat cuntuh " uji ibung rumlah maseh nide sadar disindir. 

" ngape warnenye itam?" sindir pudin agi sambil senyum2. 

"care jehing la tue,..itam warnenye" jawab ibung rumlah pule. 

" ngape bebulu2 tu" uji pudin sambel tetawe nide tahan,..

mpailah sadar ibung rumlah die duduk tejange nide becelane.

HAHAHAHAHAHAHA,..itulah ibung rumlah,..amun pagisuk kan bejualan di kalangan,..malam2 nide nak begawi pule, mangku nide lupe becelane,..hiks..hiks..


LAYAW GAWI

Niniek jentan pungen luni pernah ceritow guk cucungneu tentang kisah penjajahan belendow. Dang lemak2neu ceritow makmanow2 niniek jentan pungen tekuik2 nangis,..kekadang merentehhh,..nik'mak nian nganingneu.

meraso tebewow suasanow cucungneu tadi ngumung " udowlah niek nangis tu,.. mimang luni tu luk itu nian keadeenneu, situasineu prihatin nian,...tapi miknikan e'dew agi,..kito lah merdika,.. jemow la senang gelow,..e'dew nak nangis nian " uji cucungneu tadi sambil ngusapi ayakh matow niniek jentan,..

Dengan nado sedih niniek jentan njeweb " cung, kanow niniek sedih tehingat jemen luni, tapi BIJI, IJET NINIEK TEHIMPIT GUK KURSI RUTAN NI,.."...

HAHAHAHHAA...mangkoneu niek,.pakai celano delem mpuk besarung ajow " uji cucungneu belahi sambil nawowkan niniek jentan,.
.hiihihihihihihi.. layaw layaw,..


JUGUN IANFU

 Al kisah, jaman nipon luni..ade betine penghibur atau disebut JUGUN IANFU. die termasuk hiper sex,..dan ngatek lanang yg pacak ngalahkanye. Banyak lanang antri depan humah betine itu nak ngalahkannye dipucuk ranjang. termasuk mang juhai : bujang tue ndi uluan.

Hiran gale jeme nginak mang juhai milu antri, sebab pikir jeme nide mungkin badan kuhus ceking la tebungkuk2 luk itu pacak ngalahkan betine itu.

Sikuk sikuk jeme antri masuk ke kamar betine itu,..dami masuk kamar, keluakh pasti merayap,.peluh nyembur. masuk agi, keluakh pasti merayap agi...pening gale jeme luk manelah ngalahkan betine itu ,..tibe giliran mang juhai masuk,... jeme la ncengis kian nginak die tebungkuk2 masuk kamar, paling 2 semenit mang juhai lah keluakh agi, uji dalam ati rumbungan itu.

Selang beberape lame keanengen betine njeret.

"AMPUN..AMPUN...SUDAH... SUDAH.. SAYA MENYERAHHH.HH.....". uji betine itu telaung laung.

Hiran gale jeme mak mane pacak mang juhai ngalahkan betine itu.

" uiii.. makmane lanang kuhus itu pacak ngalahkanye, pilah kite intip" uji salah sikuk lanang di situ.

penasaran, ngintiplah gale lanang2 tadi,.. kapan dikinak'i mang juhai dang nyabuti bulu betine itu....

HAHAHAHAHAHHA...pantas telaung2...mang juhai,..mang juhai..





Guru Iyop

Sebelum merantau kejakarta IYOP luni pernah jadi guru SD di dusun uluan. tp nide lame sekitar due bulan,..udim tu langsung dipecat.

ceritenye sahi tu kepalak sekulah masuk ke kelas iyop nak ngetes murid2nye pacak mbace nide, iyop la kutan nian, sebab murid2nye ngatek ye pacak mbace.

palak sekulah nulis PINSIL di papan tulis.

" bace ini" uji kepalak sekulah guk murid2 iyop. " Pinsillllllllllllllllll"

uji budak2 tu. palak sekulah nide sadar kalu iyop ngenjuk kode ke murid2nye, iyop nunjukkan pinsil dari belakang kepalak sekulah.

" bagus..bagus" uji keplak sekulah senang.

terus kepalak sekulah nulis BEL dipapan tulis agi. Iyop lah bingung sebab ngatek bel di dalam kelas itu. Dalam keadaan panik iyop nunjukan dadenye sambil jahi telunjuknye luk mencet2 bel.

spontan kian budak njerit " KAJUTTTTTTTTT....!!!!


hahahahahahaaha...iyop langsung blahi nide ngulang agi guk sekulah itu.
SETANDAN

Pudin ni sekance ngan jeme bute, namenye makmun. hang due ni nak ngambik niukh ( kelapo, red), untuk bejual di kalangan.
"Mun, aku kan manjat kelape,.amun ku campakan kaba itung, au?" uji Pudin ngguk makmun.
" Au " uji makmun ngangguk sambil njauh dikit ..., takut timpenye lih niukh.
Naik Pudin,..nide sampai semenit die lah samapai pucuk batang niukh.
" Mun itung, au!!"..uji Pudin ngingatkan makmun. " BUKK..!!." bunyi kelape umban
" sijad " uji makmun mulai ngitung.
" Bukkk.!!.".. "Due ijad",..ujinye agi. nide lame tu....
GUBRAKKKKKKK!!!!! " ai banyak ini" uji Makmun dalam ati...SETANDANNNNNN!!!!! ....uji Makmun kehas pule..
"BAPANG KABAAAAAAA,... SETANDANNNNNNN..!!!,..aku ni lah umban",..uji pudin marahsambil meringis,..
"ai maaf nian din,..uji ku setandan",..uji makmun tetawe,..


(ha ha ha ha ha....abatnye pudin lah umban,..kane setandan,.....)

BANGE NCICAK CALAK
 
Care jeme kite, kekadang amun ade kehibatan dikit cerite kemane2,..kejadiannye tetangge diwik di dusun,..anaknnye jadi tentra. sangkin bangganye,..amun ketemu jeme pasti die cerite,..ANAKKU HIBAT, TENTRA,..BADAHNYE DI JAKARTA ,..ujinye cerite.
jadi niniek tanye,..(namenye siti ). ."siti,.tuape nian pakat anak kaba tu,.kaptien kane?.
"uii kane nik,..guk ane agi"..ujinye. 
kutanye agi." mayur? 
kane nik.guk ane agi..pukuknye lah tinggi nian. amun dek salah.. ral..ral.. luk itu".ujinye sambil mengkerut dahi.
oo,..jindral?.ujiku mastikan. 
"lailah ninik..kane!!!" ujinye sambil ngutut dikit. 
tuape siti. kaptin kane,..mayur kane,..jindral lah kane pule,..kalu KUPRAL????. uji ku.
ilah nian nik KUPRAL!!! ujinye semangat. . 
.Aiiiii..@#$%2345^..siti rayu amun bengou e'dew nak tunjukan nian cuuuung..hiks..hiks..


KAMBING MASUK HIMBE

Cucung maseh ingat nide ngan Kail?,..die lah balek ke dusun. ceritenye die di ajung ubaknye mbawe kambingnye di lapangan rumput. Dang ngawasi kambing2nye makan rumput,..kail tetiduk dibawah batang niukh. Waktu bangun die tekejut nginak kambingnye lah leng...it sikuk. Kutan di marahi ubaknye kail ncarinye masuk utan keluakh utan. Puas die ncarinye, peluh gale badan,..kambing lum dapat-dapat. Naiklah kail di batang tinggi. " kalu2 kinak'an kambingku amun ndi puhun tinggi ' ujinye dalam ati. Dak lame ade sepasang bujang gades bepacaran singgah tepat dibawah batang yg dinaik'i kail tadi. Pecaknye jeme di kuta dang jalan-jalan. " Yang boleh nggak saya melihat punyamu,..sedikiitt aja", uji yg jantan merayu. " Ah kakak,..apaan sih. ada2 saja,..ntar ada orang" uji pacarnye malu2. " nggak ada orang,..ayolah yang sebentar aja" uji lanangnye maseh makse. Karene didesak terus lih keribangannye terpakselah betinenye tadi nunjukan kemaluanye. " Waduh dek,..alangkah indahnya, bagaikan hutan rimba dan seisinya" uji lanangnye tadi nide bekedip. Kail di pucuk batang tadi nengar rupenye. " Oiiiiiii,..cukah kinak'i kudai,..ade kambingku dekde di himbe ituuuu???? jeme hang due bepacaran tadi belari nide keruan aguk nengar ade jeme dipucuk batang badahnye bepacaran tadi. (hahahahahaha,..kail,..kail..ngatek kabing kaba diutan itu,..kutu barangkali nian,..hiks..hiks..)


EMBAU DUHIAN VS EMBAU JEHING TUE

Merun mamang kail jemenye impit bin pengehit nian ngguk bini. Tiap kali mbeli duhian merun nide pernah mbawe kehumahnye. amun balek ke humah die selalu cerite ngan bininye amun die abis makan duhian. amun ditanye bininye ngape nide pernah mbawekan nye duhian, jawabnye "jadilah ngan embaunye kian" ujinye sambil nciumkan tanganye ngguk bininye. gisuknye luk itulah pule kelakuan merun. lame2 bininye kesal. malam2 die tiduk munggungi merun. merun lah lame nide bemesraan ngan bininye.
" Rus..aku hindu" uji merun merayu sambil ndekati rusmi bininye. Rusmi yg maseh kesal ngan kelakuan lakinye tadi,..bebalek nginak'i lakinye.
kaba dang hindu ngan ini???.uji rusmi  cemberut sambil nunjuk anunye,..
"au rus aku la hindu nian.." uji merun agak memelas,..
rus langsung nyingkapkan kainye,..penggangnye barangnye, laju ciumkanye ngguk lakinye, merun tadi.
"JADILAH EMBAUNYE KIAN !!!... uji rusmi sambil kisah, tiduk di kamar anaknye,..

ha ha ha ha ha ha ha ha .. merun lah te uwek uwek .. nak muntah,...( itulah amun impit ige ngan bini...)



KAIL BIN PANDIR

Kail nak ke Pelimbang. Kisah ndi dusun die lah beniat nian, kalu sampai di Merinim die kah naik Sepur ke Pelimbang . Dalam atinye kalu naik sepur ni murah juge ungkusnye. Satelah sampai di terminal Merinim, begacanganlah mang Kail  ke stasiun.beli tiket yg paling murah, kelas ekonomi. karene takut
telambat tinggalkan sepur begupuhan lah  Kail naik ke Sepur.
“Asyik….kate  Kail dalam ati," murah nian ungkus sepur ni, mane badahnye lemak" ujinye sambil begaya  luk jeme gerut).
Lum lame sepur bejalan,  kenek sepur marak’i Kail….
“Karcis…..Karcis…Karcis…. kate Kenek Sepur tu…..”
Nginak lah ade kenek sepur tu, besiaplah  Kail ni tadi, ncakahi badah kercis. Disipakkanyelah serual, di dalam serual tu ade pule dumpet, nah dalam dumpet tulah kercis sepur dibajikkah li  Kail.
Sesampainye kenek tadi nga Kail, ditagihnyelah kercis  Kail…..
E…ee…. diktaunye, mang Kail ni lah salah naik gerbung. Nginak’i Kercis mang Kail tu, kenek  sepur tu laju njegil Matenye, luk teghung ijang ….!!!!  Kamu ni, bagaimana… HAHHHHH….HH, KARCIS KAMU INI UNTUK  GERBONG EKONOMI, YANG KAMU NAIKI INI GERBONG EKSEKUTIF….TAU GAK HAHHHHH……!!! Mang Kail di segak kenek sepur…..!!! die laju kekutanan apelagi nginaki bodyguard kenek ye besepitul di pinggangnye tu….. (Geme ige aku nginak batin ini…dalam ati mang Kail), laju dengan takut-takut mang Kail njawab sambil bebase Indonesia setetak sekutung…
“Anu…Pak….saya tadi tidak keruan, aku tadi tu…tidak nginak lagi bacean di sepur ni, asak masuk saja… mangkanya, pas masuk sepur ini dik tau bidanye nga gerbung ekunomi…. aku minta maaf au Pak…”
MAAF…..!!! KATEK…MINTA MAAF…!!! KARENA BAPAK SUDAH MELAKUKAN SALAH BAPAK KENA DENDA… 30 RIBU…!!!
“SAKINGlah kegemean mang Kail laju tekeluahlah duit 30 ribu, ndik nebusi dende salah masuk gerbung” Anye sebelum die mbayar, die betanye nga kenek sepur tu.
“Mimangnye..tuape perbedaan gerbung eksekutip nga gerbung ekunomi ni anye Pak…?? sangkan laju Mahal sekali…??”
“Dengan acuh tak acuh (bawean kesal), kenek itu menjawab “Bedanya disini semua kursi pakai JOK titik, kenekpun berlalu”
Oy,,,,,, kail....kail…. twape pule ndie dikde mbace agi gerbung ye dinaik’itu…
Singkat cerite, sampailah  Kail ke stasiun Kertapati. Di stasiun ini  Kail ditawari naek bicak….
Ude tawar menawar harge,  Kail naeklah bicak…
Anehnye…. Kail tu, dindak naek ke pendudukan bicak ye ade JOK nye tu…LAJU pas tukang bicak bejalan,…
“GUBRAKKKKKKKKKKKKKKKKKK..$^%$^$^#^#&%$#$%##&#$#&$&&….” tegulinglah bicak itu tu kedalam siring… karne  Kail duduk di depan pendudukan Bicak laju dikde seimbang…. Kail luke gale,,,,%^^&$&
Banyaklah,, jeme nulungi  Kail nga tukang bicak tu…. sambil ade ye nanye,,,nanye
“Ngapo laju kamu duduk di depan pendudukan tu mang…??”
“Sambil meringik kesakitan Kail njawab: Oy….kabah, ame aku dudu di JOK TU, pacak aku kene dende 30 ribu pule, duitku saje tinggal 20 ribu lagi, kah mbakmane aku nak mbyarnye….!!!”
“Udem nengaghkah jawaban  Kail, laju jeme skitarnyenye tetawe gale…..”

HAHAHAHAAHA….HAHAHAHAH….HAHAHAHAA..
..

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar